Filmografie

Filmografie

2002    Beat, Loops, Den Pijp

2003    De lifter

2004    One bar Herman, Loops light

2005    Morphology, Who knows my nose, De aktetas

2006    Hamertje tik, Histoire D’O, Exit

2007    I wish I was you, Activity centre,

2008    Lounge, Pas de duck, Doggy style, Broes

2009    Brain watch

2011    Liefdes Zegepraal

2015    De Driesprong, theaterversie

2018    De Driesprong, filmversie

Opdrachtfilms

2010    Mister 2B Sung

2011   Eemstadeten

2012   Yellow Shark van Frank Zappa voor Isomnio, mix van nieuw werk en speciaal voor dit      project opnieuw geëdit oud werk

2014  Bonanza voor de David Kweksilber Big Band met muziek van Guus Janssen

2019   Yellow Shark van Frank Zappa voor Isomnio, mix van nieuw werk en speciaal voor dit      project opnieuw geëdit oud werk

2019  Leader in opdracht voor de Cello biënnale Amsterdam

2020 Dr Moon, een videoperformance met live electronica ism Bart de Vrees

2020 Hyper animatie gemaakt voor muziek van Michael Gordon in opdracht van Ensemble Klang

 

Film vertoningen

2021

Nederland

De korte film Doggy style vertoond op Kaboom Animation Festival in Two decades of dutch animation/Dutch Animation is Disturbing 31-03 tot 05-04

 

2020

Nederland

Dr Moon, een videoperformance met live electronica te zien in de Ijzergieterij Amsterdam 14 oktober in De Mus in samenwerking met Michael Helmerhorst.

Dr Moon, een videoperformance met live electronica te zien in Galerie Weesperzijde Amsterdam op 9 en 10 juli in samenwerking met Bart de Vrees.

Dr Moon, een videoperformance met live electronica twee keer te zien in Splendor op 28 juni in samenwerking met Bart de Vrees.

De Driesprong te zien op online Imagine Film Festival Rewind 2019 27 april t/m 10 mei.

 

2019

Nederland.

De Driesprong was op 8 maart te zien in De Mus in het Torpedo Theater in Amsterdam.                                                                                                                                                                                                                                                                  

Imagine Film Festival 2019, vertoning op 14 april in de grote zaal van Eye Amsterdam, De Driesprong is geselecteerd voor de officiële selectie.

Leiden International Short Film Experience 2019,  vertoningen op 10 &11 mei in het Kijkhuis, De Driesprong is geselecteerd voor de officiële selectie.

 

3 april Vinex Productions (Schupp en van Dijk) geeft lezing en viewing van hun werk op BNO (Bond Nederlandse Ontwerpers) Creative Café.

 

Films gemaakt bij uitvoeringen van The Yellow Shark van Frank Zappa door ensemble Insomnio. Concerten vonden plaats op 30 januari Muziekgebouw aan ’t IJ, 7 februari Theaters Tilburg en 9 februari Tivoli Vredenburg Utrecht. Het project was een herneming uit 2013. De uitvoering van The Yellow Shark in 2019 is echter uitgebreid met meer muziek van Zappa en nieuwe films van Sjeng Schupp.

Verenigde Staten

The Psychedelic Film and Music Festival 2019 in New York, vertoning op 25 mei in de Producers Club Theaters, De Driesprong is geselecteerd voor de officiële selectie.

DEFY filmfestival 2019 in Nashville Tennessee, vertoning op 23 augustus in Headphone Theatre, De Driesprong is geselecteerd voor de officiële selectie.

2018

Australië

De animatiefilm De Driesprong was in november 2018 Best Animated Film op het Film Festival International Shorts in Melbourne.

Nederland

18 mei De films Den Pijp, Kapsalon, Doggy style en Morphology van Sjeng Schupp/animatie en Michiel van Dijk/muziek met live muziek in het speciaal voor Amsterdamse basisscholen ontwikkelde SPEELAFSPRAAK! door David Kweksilber in het Muziekgebouw aan het IJ.

 

26 mei vertoning van de films De Lifter en Kapsalon van Sjeng Schupp/animatie en Michiel van Dijk/muziek, live uitgevoerd door De David Kweksilber Big Band in het Bimhuis Amsterdam.

2017

België

2 februari, De Driesprong uitgevoerd in de Bijloke te Gent. Het gaat hier om de  theaterversie van De Driesprong waar de film De Driesprong uit is voortgekomen. De theatervoorstelling is een muziek-object theaterproductie met animatiefilm. Er wordt gebeamed op voorwerpen, geluiden worden geproduceerd door foley-artist Leo Klikman die ook acteert. De muziek die live wordt uitgevoerd is van Michiel van Dijk en Jeroen Kimman, de regie is van Michael Helmerhorst en de animatiefilms zijn van Sjeng Schupp. De première was in 2015, daarna is de voorstelling nog 10 keer uitgevoerd.

 Nederland/Duitsland

Op 4 februari Bimhuis Amsterdam, 25 februari De Doelen Rotterdam, 6 mei grose sendeszaal  Funkhaus Keulen: uitvoering van het werk Bonanza van Guus Janssen door de David Kweksilber Big Band met film gemaakt door Sjeng Schupp en Michiel van Dijk. De première vond plaats op 3 oktober 2014 in Muziekgebouw aan het IJ.

 

23 maart, De films Den Pijp, Kapsalon, Doggy style en Morphology van Sjeng Schupp/animatie en Michiel van Dijk/muziek met live muziek in het speciaal voor Amsterdamse basisscholen ontwikkelde SPEELAFSPRAAK!  in het Muziekgebouw aan het IJ.

 

2016

Nederland

26 januari, De theaterversie van De Driesprong in Eye Amsterdam in Eye on Art.

Overige voorstellingen van de Driesprong in 2016: 17 april in de grote zaal van Theater Bellevue Amsterdam op het Poparts Festival, 25 juni op festival Simmer Deis in Drachten, 23 september in de Doelen Rotterdam.

 

2015

Nederland

6/7/11/12 september, De première van de theaterversie van De Driesprong op het Fringe Festival Amsterdam in Theater Perdu. Overige voorstellingen: 1 oktober in Theater Vrijhof Enschede, 10 oktober in Korzo Den Haag.

2014

Nederland

 

16 juni, SPEELAFSPRAAK! De David Kweksilber Big Band speelt live bij de films   De Lifter en One Herman van Sjeng Schupp/animatie en Michiel van Dijk/ muziek.

 

Op 3 oktober verzorgt de David Kweksilber Big Band het openingsconcert van het Bimhuis-jubileumweekend in een uitverkochte grote zaal van het Muziekgebouw. Tijdens die gelegenheid vindt de première plaats van Guus Janssens compositie Bonanza met film van Sjeng Schupp en Michiel van Dijk.

 

2013

 

Nederland

 

Januari 2013, Video content gemaakt bij fragmenten uit Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner voor het Nieuwjaarsconcert 2013 van het Nederlands Blazers Ensemble, live uitgezonden door de NPO.

 

25 mei, De David Kweksilber Big Band begeleidt live de films De Lifter en One Herman van Schupp/animatie en van Dijk/muziek in Korzo Den Haag.

 

2012

 

Nederland

28 maart, Sjeng Schupp/animatie en Michiel van Dijk/muziek maken de leader voor het Holland Animation Film Festival. Sjeng Schupp zit in de jury voor de International competitie shorts samen met Gregory Barsamian en Igor Kovalyov. In een speciaal juryprogramma van het HAFF worden films van Schupp en van Dijk gedraaid.

Juni t/m juli, De film De Lifter in de expositie “Alles Grafisch!Van Alfabet tot Zeefdruk” in Centrum Beeldende Kunst Utrecht.

10 juni, Kijkshock voorstelling, animatiefilms met live muziek, van Vinex Productions (Schupp en van Dijk) in Raadhuis Hilversum.

 

4 t/m 7 augustus, Liefdes Zegepraal in de Verkade fabriek Den Bosch op het festival Boulevard. Liefdes Zegepraal is een muziekvoorstelling met animatiefilms. Artistieke samenwerking van Vinex Productions (Schupp en van Dijk)  en duo 7090 (Mulder en Kaptijn). Geproduceerd ism November Music en De Lindenbergh Productiehuis. De laatste voorstelling was op 12 januari 2012. De première vond plaats in 2011 op het festival November Music in Den Bosch.

 

Oktober t/m december, herneming van de Kindervoorstelling Walla Kristalla van Saartje van Kamp met animatiefilms van Sjeng Schupp. Het is een herneming van de voorstelling die in première ging in 2010 met in totaal 23 voorstellingen doorlopend tot in mei 2015

17 november, “Klinkende films” door het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest. I wish I was You, Doggy style, One Herman, Kapsalon, Morphology, Pas de Duck en De Lifter van Vinex Productions (Schupp en van Dijk) worden vertoond met live muziek met speciaal voor deze gelegenheid gemaakte arrangementen.

Novembert t/m december, De films De Lifter en Doggy style in de expositie “FEELING@home Grafische animaties en artgames” in het Grafisch Atelier in Den Bosch.

December 2012, Films gemaakt bij uitvoeringen van The Yellow Shark van Frank Zappa door ensemble Insomnio. Concerten vonden plaats in 17 dec Tivoli Utrecht, 18 dec De Verbeelding Zeewolde, 19 dec Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven, 20 dec Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam, 21 dec Lantaren Venster Rotterdam en 30 dec Grand Theatre Groningen. Het project is hernomen in 2019.

 

 

2011

Nederland

Belcampo s Liefdes Zegepraal : muziekvoorstelling gebaseerd op het gelijknamige verhaal, met animatiefilms. Artistieke samenwerking met Vinex Productions (Michiel van Dijk en Sjeng Schupp). Geproduceerd ism November Music en De Lindenbergh Productiehuis. 9 concerten.                                  5 voorstellingen Belcampo s Liefdes Zegepraal 5x: November Music Stedelijk  Museun 5-11(Den Bosch), De Link (Tilburg),  08-12 Provadja (Alkmaar), Museum De Pont 6-11 (Tilburg), November Music 12/13-11 (Den Bosch). Naast nieuw werk zitten er ook Den Pijp, Kapsalon, Doggy Style in.

30 mei One Herman en De Lifter worden gespeeld en vertoont in het Bimhuis door de   David Kweksilber Big band

29 mei korte Kijkshock gaat 4x op festival Gast in Zutphen in Filmtheater Luxor

Portugal

21 t/m 27 maart Selectie van Kijkshock DVD in het festival MONSTRA – Lisbon Animated Film Festival

Nederland

16 januari Mister 2B Sung in Kunsthuis 13 te Velp door ensemble To Be Sung

 

2010

Nederland

17 t/m 19 december Festival Winter Welvaart te Groningen, vertoningen van Den Pijp

Turkije

8 november 2010, Istanbul, Dutch Chapel, ACTIVITY CENTRE in Nederlands programma

Nederland

14 oktober  Mister 2B Sung Studio K te Amsterdam door ensemble To Be Sung

China

7 augustus Expo Shanghai, ACTIVITY CENTRE in Nederlands programma “Highlights of Dutch Animation 2007, 2008 & 2009”

Nederland

23 jan t/m 25 april Activity Center geselecteerd voor de Tentoonstelling “De Fantasiefabriek, Animatie in Nederland” in het Brabants Museum de opening is door Vinex verzorgd met de films Loops Light en de Lifter

2009

Frankrijk

Sep 17 t/m 21  14ème Festival International de Contis, ACTIVITY CENTRE is geselecteerd voor de competitie

Verenigd Konkrijk

5 sept Portobello, filmfestival London, ACTIVITY CENTRE in Nederlands programma

Nederland

Augustus, LOOPS in  maandprogramma van Filmbanktv

Verenigde Staten

8 juli  Anthology Film Archives, New York ACTIVITY CENTRE in Nederlands programma

10 september, ACTIVITY CENTRE in Nederlands programma Colombia University, New York

Nederland

27 mei  Paradiso’s Only Night DE AKTETAS en Den Pijp live begeleid door het Paradiso Orchestra

 

Nederland

31 maart De Link, Het Cenakel, Tilburg, DEN PIJP, KAPSALON (vertoning met live muziek), ACTIVITY CENTRE in een try-out van Liefdes Zegepraal.

 

2008

Nederland

11-12  live uitzending De Aktetas gespeeld door Electra in Vrije Geluiden

5 t/m 9 nov Holland Animation Film Festival. 2008, ACTIVITY CENTRE is één van de 4 geselecteerde Nederlandse films voor de competitie, LOUNGE, I WISH I WAS YOU geselecteerd voor de publieksprijs. DE LIFTER in jubileumprogramma 10 jaar Animatie bij het Filmfonds op het HAFF.

Italie

26 t/m 30 nov I Castelli Animatie, International Animated Film Festival, ACTIVITY CENTRE, LOUNGE, I WISH I WAS YOU geselecteerd voor de competitive.

Nederland

16 juni Holland Festival, Paradiso’s Only Night, ONE HERMAN/ 5e Beetrhoven live begeleid door het Paradiso Orchestra met aanvullende speciaal voor deze gelegenheid gemaakte animaties.

 

2007

Nederland

sept Klik!, animatie festival te Amsterdam, DEN PIJP in programma ‘Animation in the Netherlands’

Frankrijk

11 t/ 16  Annecy, International Animated Filmfestival, DEN PIJP in Benelux Focus met films van veelbelovende animatiefilmers uit Nederland, Vlaanderen, Wallonië en Luxemburg

Verenigde Staten

6 Juli  MassMoCA (Bang on a Can’s summer festival), DE AKTETAS wordt live begeleid door ensemble Electra

 

 

Nederland

16 december DE AKTETAS wordt live begeleid door ensemble Electra en live uitgezonden In het programma Vrije Geluiden van de VPRO

Verenigd Konkrijk

25 aug Liaf International Film Festival London, DE LIFTER in internationaal programma

 

2006

Nederland

20 jan  Korzo, Den Haag, DE AKTETAS live begeleid door ensemble Electra

Canada

24 jan t/m 3 feb DE AKTETAS live begeleid door ensemble Electra op tournee door Canada, Calgary, Montreal, Toronto

Nederland

20 april Festival WIM, Orpheus stadsschouwburg Apeldoorn DE AKTETAS live begeleid door ensemble Electra

juli DE AKTETAS, MORPHOLOGY in het Online Film Festival

Portugal

Nov Cinanima, Espinho MORPHOLOGY geselcteerd voor de competitie WHO KNOWS MY NOSE in het buitenland panorama

Italië

29 nov t/m 3 dec I Castelli Animatie, international Film Festival, HAMERTJE TIK,  en MORPHOLOGY geselcteerd voor de competitie Animatie, WHO KNOWS MY NOSE en DE AKTETAS in een internationaal programma.

Nederland

Nov 2006

Holland animation Film Festival

HAMERTJE TIK,  en MORPHOLOGY, WHO KNOWS MY NOSE en DE AKTETAS in Nederlands panorama

 

Nederland

27 december Bimhuis, Amsterdam DE AKTETAS live begeleid door ensemble Electra

2005

Australië

Juni Melbourne International Animation Festival DE LIFTER geselecteerd voor de competitie

Bulgarije

4 juli  Varna Summer festival ONE HERMAN, MORPHOLOGY live begeleid door Orkest de Volharding.

Verenigd Konkrijk

23 t/m 28 aug  Liaf International Film Festival London DE LIFTER geselecteerd voor de competitie

Nederland

31 okt  De Balie, Amsterdam DE AKTETAS live begeleid door ensemble Electra

 

2004

Verenigde Staten

12 mei  Lincoln Center (New York) DE LIFTER, LOOPS, BEAT, DEN PIJP live begeleid door Orkest de Volharding

Nederland

26 t/m 29 sept  Nederlands Film Festival DE LIFTER

 

2003

Spanje

20 t/m 23 febr Animac International Animation Film Festival, Lleida, BEAT is geselecteerd voor de competitie

Japan

19 t/m 22 maart Tokyo International Anime Fair LOOPS in Nederlands panorama

Slovenië

22 en 23 mei Ljubljana, Animateka International Film Festival LOOPS  in Nederlands panorama

Oost Europa

sept DE LIFTER wordt live begeleid door Orkest de Volharding op tournee langs Riga, St Petersburg, Vilnius, Praag, Budapest en Bratislava

 

2002

Nederland

25 aug Uitmarkt Amsterdam, Paradiso LOOPS, BEAT en DEN PIJP live begeleid door Orkest de Volharding

21 sept Haarlem Stadsschouwburg LOOPS, BEAT en DEN PIJP live begeleid door Orkest de Volharding

Verenigd Konkrijk

13 okt Londen, Queen Elisabeth Hall LOOPS, BEAT en DEN PIJP live begeleid door Orkest de Volharding

Nederland

13 t/m 17 Holland Animation Film Festival LOOPS, BEAT, geselcteerd voor de competitie

 

Activiteitenoverzicht Kijkshock

Kijkshock 3

Met daarin de volgende films van Schupp en van Dijk: Broes, Loops Light, Doggy style, I wish I was you, Activity Centre, Pas de Duck, Lounge, Kapsalon, Brain watch.                        Gastfilmers en daaraan gekoppelde gastcomponisten: Marijke Bovens / Michiel van Dijk, Frans Schupp / Jasper le Clercq, Eddie d / Eric de Clercq

2011

1 juni Presentatie Boek&DVD Kijkshock3 in De Uitkijk te Amsterdam. Vertoning van Broes, Lounge, Brain watch, Kapsalon, Doggy style, Pas de Duck

29 mei Zutphen huiskamerfestival  4x korte Kijkshock 3

2010

7 februari   Instituut Neerlandais Parijs, 5 november Kijkshock op het HAFF Utrecht

2009

9 feb Vrijhof Enschede, 16 maart Lux  Nijmegen

Festival DE PARADE 11/12/13/19/20 juni Rotterdam, 26/27 juni, 2/3 juli Den Haag, 10/11 juli/16/17/18/23/24/25 Utrecht, 13/14/15 Amsterdam

23 sept Bimhuis Amsterdam, 26 sept Theater aan de slinger Houten, 21 nov Witte Theater IJmuiden

2008

13 sept  Festival Pure Jazz Den Haag, 2 nov Kunsthuis 13 Velp, 20 dec Plaza Futura Eindhoven,

Kijkshock 2,5

Met daarin de volgende films van Schupp en van Dijk: De lifter, One Herman, Loops Light, Beat, Den Pijp, Doggy style , De Aktetas, I wish I was you, Histoire D’O, Activity Centre

2008

13 feb  De Leeuwenbergh, KIJKSHOCKboek/dvd presentatie, Utrecht

Kijkshock 2

Met daarin de volgende films van Schupp en van Dijk: De lifter, De Aktetas, Den Pijp, Exit, Histoire D’O, Who knows my nose, Hamertje Tik, Exit.                                                     Gastfilmers en daaraan gekoppelde gastcomponisten: Eddie d / Jaap Dercksen                    Agneia Seiko-Saruliënë / Daniël Hamburger, Frans Schupp /  Toek Numan

2007

27 feb Mollerlyceum, Bergen op Zoom

2006

31 maart  MC Vredenburg Utrecht, 02 mei Lantaren/Venster Rotterdam, 14 mei Filmtheater Lux,  Nijmegen, 03 sept Museum van Bommel en van Dam Venlo, 23 sept Schouwburg Orpheus Apeldoorn, 05 okt Eindhoven Plaza Futura , 08 okt Beauforthuis Austerlitz, 12 okt Kunsthuis 13 Velp, 2 dec De Regentes Den Haag, 4 dec Vrijhof Enschede, 7 dec Theater a/d Parade, Den Bosch

Kijkshock 1

Met daarin de volgende films van Schupp en van Dijk: De lifter, Morphology, One Herman, Loops Light, Beat, Den Pijp.

Gastfilmers met daaraan gekoppelde gastcomponisten: Paul en Menno De Nooijer / Michiel van Dijk, Eddie d / Jan-Bas Bollen                                                                                             Gastcomponisten bij bestaande films: Maarten Bon/ Guus Jansen, Maarten Bon/ Frans Vuursteen, Fernand Léger / Gerard Atema

 

2005

23 jan  Filmtheater Lux Nijmegen, 8 maart  Pleinzaal/Theater aan de Parade Den Bosch,             10 maart   Plaza Futura Eindhoven, 16 maart Korzo Den Haag, 6 april Filmtheater Lumière, openings-act van het Filmfestival Maastricht, 2 juli Jutters festival Wijk aan Zee

2004

25 okt Balie, Amsterdam,  4 nov ‘t Hoogt, HAFF Utrecht, 7 nov Lantaren/Venster Rotterdam,        8 nov Theater de Vrijhof Enschede, 15 nov MC Vredenburg, 2 schoolvoorstellingen (educatief project) Utrecht, 19 dec Filmtheater Lumière, Maastricht